Inst. för Matematik    |   KTH    |


5B1132 Amelia 1 för P ht 2003

Kursnämndsmöte 3 den 6 november

Närvarande: Karolina Kemi, Emma Nilsson, Lars Filipsson och Katarina Lund.

1. Vi diskuterade vilka åtgärder som borde vidtas med anledning av de åsikter om kursen som kom fram i enkäten. Vi enades om att ett modifierat upplägg på räkneövningarna kan vara värt att prova. Tanken med det nya upplägget är följande. Varje räkneövning får ett tema. Läraren har med sig särskilda uppgifter. En del av dessa gås igenom på tavlan och de andra räknas av studenterna, enskilt eller i grupp, under handledning av läraren. Inget facit kommer att tillhandahållas.

2. Vi noterade att många tyckte att senaste kontrollskrivningen var svår. Lars höll delvis med, men påpekade också att varianter av samtliga uppgifter på kontrollskrivningen fanns med bland veckans uppgfiter på moment 3.

3. Tips och ledtrådar till veckans uppgifter har börjat läggas ut på nätet. Detta ska fortsätta under resten av kursen på mångas önskemål. I fortsättningen kanske även svårighetsgraden på dessa uppgifter behöver ses över - enklare uppgifter i början av varje avsnitt efterlyses av en del studenter.

4. Vi pratade till sist mycket länge om varför man inte får ha hjälpmedel, typ formelsamling, på kontrollskrivningar och tentor. Vi var överens om att det finns många argument för att tillåta både formelsamlingar och miniräknare: det är inte realistiskt att den som i framtiden använder matematik inte har tillgång till mer än penna och papper och mycket tid går till att lära sig formler utantill. Lars kontrade att man faktiskt inte bara ska lära sig formlerna utantill, man ska förstå dem, och att tvingas utföra hantverket med sina bara händer är ett sätt att träna både räknefärdighet och begreppsförståelse. Man får dessutom mer matematiskt sunt förnuft och lär sig göra förenklingar, uppskattningar och rimlighetsbedömningar på ett bättre sätt. Lars berättade att sådana här frågor diskuteras bland matematiklärarna på KTH och det finns många som kan tänka sig att prova att tillåta mer hjälpmedel, bland dem Lars själv. Ibland förekommer också formelsamlingar. För närvarande är dock den huvudsakliga policyn att hjälpmedel inte är tillåtna. Men frågan är långt ifrån slutdiskuterad.