KTH    Matematik



  

Välj ett föredrag!

Institutionen för matematik hälsar dig välkommen till KTH med ett smörgåsbord av föredrag om vitt skilda områden inom vårt breda ämne. Tanken är att detta ska stimulera ditt intresse för fortsatta studier i matematik och därmed komplettera det viktiga men rutinartade arbetet i den inledande repetitionskursen. Du väljer fritt vilket av nedanstående föredrag du ska besöka!

Inlärningens geometri —Timo Koski
Vi studerar ett enkelt och viktigt specialfall av automatisk inlärning. Vi har en mängd av vektorer som har försetts med två olika etiketter. Uppgiften är att med en algoritm hitta en rät linje som skiljer vektorerna med den ena etiketten från vektorerna med den andra. Den första implementeringen av denna matematik i hårdvara kallades "Mark 1 perceptron" och blev ett startskott för vad som kallats artificiell intelligens.
Ladda ned presentation
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal D1

Något om primtal. —Hans Riesel
    Hur många primtal finns det ? Hur stora kan primtalen bli ? Luckor i primtalsserier.
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal E1

Matematik i valsystem. —Svante Linusson
    När rösterna väl har räknats efter ett riksdagsval så måste man omvandla dem proportionellt till platser för riksdagsledamöter. Det finns ett flertal ibland motstridiga krav som man vill skall uppfyllas. En parti som fått 10% av rösterna borde t.ex. få 10% av de 349 platserna. Men hur skall avrundningen göras? Jag skall beskriva hur något som i grunden är ett avrundningsproblem kan leda till intressant och viktig matematik.
Samma problem kan dyka upp i många andra sammanhang, t.ex. skall högskoleverket enligt regelverket fördela platser till olika kvotgrupper proportionellt mot antalet sökande i varje kvotgrupp till en viss utbildning. Men gör de det?
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal Q1

Potpourri i matematikens rymder. —Christer Fuglesang
    En salig blandning av problem som fascinerat mig, vikten av generaliseringar, ekvationer och fysik, hur rymden drivit matematik samt lite om viktlöshet.
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal F1

Matematisk optimering - några exempel. — Krister Svanberg
    Matematisk optimering, som handlar om att "göra saker så bra som möjligt" med hjälp av matematisk modeller och metoder, används i såväl seriösa som mer lättsamma sammanhang. Vi ger några exempel på det senare, bland annat "optimal bordsplacering" och en säker metod för spel av typen "sten-sax-påse".
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal K1.

Sant eller falskt? - Om några logiska gåtor och paradoxer(?). — Bengt Ek
    I matematiken studerar vi sanna påståenden. Den här föreläsningen handlar om sanning och lögn på ett lättsammare sätt. Om t.ex. A säger "B och jag talar båda sanning eller ljuger båda" och B säger "Precis en av A och mig ljuger", ljuger då A? Ljuger B? Vi skall tala om ett enkelt sätt att systematiskt lösa sådana och liknande problem, om påståenden som varken är sanna eller falska mm.
Fre 22 aug 2014, 11.00–11.45 i Kista, Ka-Aula.

Matematiken integrerad i vardagen. — Åke Lundin
    a)   Matematiken i vår omgivning.
    b)   Matematiken runt ikring oss.
    c)   Upptäck matematiken i staden.
Fre 22 aug 2014, 11.15–12 Sal M1






Avdelning Matematik Sidansvarig: Hans Tranberg
Uppdaterad: 2014-06-30